неділя, 6 грудня 2015 р.

5 грудня—Міжнародний день волонтера!



Волонтерство є досить поширеним явищем в сучасному світі. За даними європейських моніторингів, більш ніж половина дорослого працездатного населення задіяна до волонтерського руху, а це означає в ціннісному аспекті, що допомагати іншим, бути соціально активним та займатися суспільно корисною справою – це престижно.
У багатьох дослідженнях (SHARE, European SocialS urway та інші)лідируючі позиції щодо відсотку населення, залученого до волонтерських практик, посідають Швеція та Норвегія. 
Найпопулярнішими віковими категоріями на території Євросоюзу є групи від 18 до 30 років та люди після 50 років.
Міжнародний день волонтера для економічного та соціального розвитку було проголошено на Генеральній асамблеї ООН в резолюції 17 грудня 1985 року. З того часу уряди, система ООН та громадські організації приєдналися як волонтери з усього світу до святкування дати 5-го грудня.

Під час Міжнародного дня волонтера по всьому світу успішно проводяться мітинги, паради, громадські волонтерські проекти, екологічна освіта, кампанії безкоштовної медичної  та адвокатської допомоги.
Волонтeр (англ. volunteer) у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник.  Йому відповідають поняття: добровільна робота, суспільно-корисна діяльність, добровільна громадська активність.
Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами.Потім цю естафету підхопила Індія, проводячи свій перший табір у 1943 році. У 1987 р. в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, у 1995 - більше 93 мільйонів, 1998 - більше 109 мільйонів.
В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Осіб, які працювали у цій сфері, називали громадськими діячами, альтруїстами, доброчинцями, добровольцями тощо. Настали нові часи і по-іншому стали називати таких людей  — волонтери. У Законі України «Про соціальні послуги» поняття «волонтер» трактується як фізична особа, яка добровільно здійснює благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що має суспільно корисний характер. Волонтерський рух — доброчинна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбуткової діяльності, без заробітної плати, без просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства в цілому. Людину, яка добровільно надає безоплатну соціальну допомогу та послуги інвалідам, хворим, особам і соціальним групам, що опинилися в складній життєвій ситуації, називають волонтером.
Волонтери керуються такими принципами: • визнають право на закріплення за всіма чоловіками, жінками та дітьми, незалежно від їхньої расової приналежності,віросповідання, фізичних особливостей, відповідного соціального та матеріального становища;
• поважають гідність і культуру всіх людей;
• надають допомогу, безкоштовні послуги особисто або організовано в дусі партнерства і братерства;
• визнають рівну важливість особистих і колективних потреб, сприяють їх колективному забезпеченню;
• ставлять перед собою мету перетворити волонтерство в елемент особистого процвітання, набуття нових знань і навичок, удосконалення здібностей, стимулюючи для цього ініціативу і творчість людей, надаючи кожному можливість бути творцем, а не користувачем, спостерігачем;
• стимулюють почуття відповідальності, заохочують сімейну, колективну і міжнародну солідарність.
За останні 2 роки  слово «волонтер» активно ввійшло в наше життя.
Вдреге  Україна відзначає День волонтера як професійне свято сотень тисяч моїх співгромадян. Саме так, волонтерство, суто добровільна справа, стала професією для багатьох патріотів.
І на їх, іноді тендітних, іноді сильних, часто молодих, а нерідко літніх плечах, стояла і стоятиме сильна, процвітаюча Україна. Саме такою ви робите її, не чекаючи допомоги від держави.
Нині доброчинність людей є в усіх сферах життя. Волонтери України стали справжніми ангелами-охорВолонтери на лінії фронту з’явилися у перші дні Антитерористичної операції. А враховуючи готовність армії до війни — забезпечувати її довелося практично усім: від обмундирування до імпровізованих аптечок.онцями для багатьох громадян, що потребують допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар